Sukulent Nedir?
Sukulent, kaktüs familyası içinde ‘dikensiz kaktüs’ olarak geçen bir bitkidir.
Dünyanın birçok yerinde bulunur, suya ihtiyacı olan bir bitki olduğu için kurak bölgelerde ya da susuz ortamlarda yaşayamaz.
Sıcak iklimlerde yetişir fakat soğuk iklimlerde yetiştirilebilen türlerde vardır.
Sukulent bitkisinin bakımı ve sukulentin çoğaltması oldukça kolaydır.
Sukulent Çeşitleri Nelerdir?
- İnci Tanesi: sarmaşık gibi uzayan bir Sukulent bitki türüdür. İnci tanesi bulunduğu ortamda yüksek bir yere yerleştirildiğinde daha da şık bir görünüme sahip olur.
- Lithops: çakıl taşlarına benzeyen küçük Sukulent türüdür. Görselini çok beğenilir. Harika görünür. Yetiştirmesi ve bakımı oldukça kolaydır.
- Dikenler Tacı: Madagaskar orijinli olan bu Sukulent çiçeklerini dökmemesi için yeterli güneş ışığı alması önemlidir. Ufak ve parlak renkli çiçekleriyle bulunduğu ortama çok güzel görünür.
- Aloe Vera: Aloe Vera Sukulent çiçek türüdür.
- Dam Koruğu: Gri-yeşil arası renkli dalları, 60 santimetre kadar uzayabilir. Dam koruğu Sukulent türü direkt güneş ışığı alan yerleri de sever. Yaprakları naziktir. Dam koruğu türüne direkt temastan kaçınmalısınız. Dam koruğunun kurumaması açısından önemlidir.
- Yılan Derisi Çiçeği: Görüntüsü itibariyle kendisine zebra kaktüsü de denir. Bakımı çok kolaydır, bitkinin ömrü uzundur. Çükü hiç bakım istememektedir.
Sukulent Bahçesi İçin Gerekli Malzemeler
- Sukulent ya da kaktüs yetiştirmek için kullanılan Solucan Gübresi karıştırılmış toprak karışımı,
- Ufak çakıl taşları,
- Süzme işlemi için bataklık yosunu,
- Yine süzme işlemi için kömür,
- 1 adet Sukulent,
- Süslemek için yosun, taş, bilye vs. gibi objeler
Sukulent Bakımı Nasıl Olmalı?
Sukulent bakımı bitkinin türüne göre değişiklik gösterebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, sulama dönemleri ve ne kadar sulama yaptığınızdır.Az suyu seven Sukulent çok sularsanız yapraklarında buruşma görülür buna dikkat etmelisiniz.
Çok su isteyen bir sukulenti az sularsanız yapraklarında kahve rengi lekelenmeler olur.
Solucan gübresi karıştırılmış bir toprak karışımı kullanmak sukulentlerinizi bu gibi durumlardan kurtaracaktır.
Su tutma kapasitesi yüksek olan solucan gübresi, sukulentinizin ihtiyacı kadar suyu depolayacaktır. Solucan gübresi yavaş salınımlı bir gübre olduğu için sukulentiniz sağlıklı bir biçimde büyüyecek beyaz ve pembe lekeleri yapraklarında gözlemleyebileceksiniz.
Sukulent Saksısı Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Sukulent saksısı seçiminde dikkat edilmesi gereken nokta, sukulentin saksıya yerleştirilirken yapraklarının iç içe geçmemesidir.Ayrıca saksı boyutu Sukulent bitkinizin boyutuna göre seçilmeli.
Büyük ya da küçük seçilmesi sukulentin kök gelişimine engel olup bitkiye zarar verebilir, köklerin hava almasına sebep olabilir buda sukulentinizin gelişimine kötü etkileyebilir.
Seçilen saksının alt kısmında drenaj, su gideri olmalıdır.
Sukulentinizi solucan gübreli toprak karışımına ektiğiniz tarihten itibaren 7 ila 10 gün içinde kök gelişimi artarak kök salımı başlayacaktır.
Solucan gübresi kullanılmayan toprak karışımı ile ekilen sukulentlerin kök salmayı 2 haftayı geçmektedir
Sukulent Bitkisi Çiçek açar mı?
Sukulent bitkisi oldukça güzel ve rengarenk çiçekler açmaktadır.
Sukulentler tek renk veya tek tipte çiçeklere sahip değildirler.
Sukulent bitkisi yapraklarını dökmez çiçek açtıklarında çiçeklerinizin görünümü size keyif verecek, bakımı için uğraştığınız sukulentleriniz günün tüm yorgunluğunu sizden alacaktır.
Her sabah güne pozitif başlamanıza yardımcı olacak sukulentlerinizi evinizin her köşesine yerleştirebilirsiniz.
Sukulent Bakımında Püf Noktalar Neler?
Sukulent, zor bulunmayan, ekimi zor olmayan bir çiçek türüdür. kolaylıkla ekip çoğaltabileceğiniz bir bitki türüdür.
Sukulent çiçeğini ekerken toprağı için çok derin bir saksıya ihtiyacınız yoktur. Genelde Sukulent çiçeği türleri kökleri çok yayılmadığından büyük ve derin bir saksıya gereksinimleri yoktur.
Saksı Topraklarının genel durumu kontrol edildikten sonra herhangi bir sorun olmadığı taktirde sukulentlerinizin topraklarını belki yılda bir kez değiştirebilirsiniz. Bu durum sukulentlerinizin daha iyi büyümesine katkı bulunacaktır.
Sukulent çiçeği aydınlık ortamları sever, eğer suyun ve ışığın olmadığı bir yerde kalırsa hayatta kalmak için su tutma özelliğini kullanır ve yaşamayı sürdürür.
Sukulent, suyu gövdesinde biriktirir. 15 ile 20 gün boyunca su verilmese dahi gövdesinde bulunan su ile susuzluğunu giderebilir.
Bakımı da oldukça kolay olan bu çiçek toprakta yetişir ve toprağının sürekli nemli olması gerekmektedir. Toprağınızın nemini korumak için saksı toprağınıza solucan gübresi karıştırmalısınız.
Sukulent bakımı kadar çoğaltılması da son derece kolaydır. Sukulentinizin Kökleri Solucan gübresi karıştırılmış saksı toprağına ekerek zorlanmadan çoğaltabilir, sağlıklı Sukulentler yetiştirebilirsiniz
Sukulent Nasıl Çoğaltılır, Çoğaltma İşlemi Hakkında Püf Noktalar?
Çiçek yetiştirmeyi seven müşterilerimizin sıkça sorduğu Sukulent nasıl çoğaltılır? sorusunun oldukça basit ve pratik bir cevabı var.
Sukulent çok çabuk çoğalabilen bir bitkidir.
Aşağıdaki resimlerde adım adım yapmanız gerekenler gösterilmiştir.
Bitkinin alt yapraklarından koparılan yaprak parçalarını gövdesinde yaprak kalmayacak şekilde teması kestikten sonra bir makas ile çiçeği gövdeden sukulente zarar vermeyecek şekilde ayırıyoruz.
Öncesinde nemlendirilmiş ve Solucan Gübresi ile karıştırılmış Toprağı 1 gün bekletiyoruz.
Sonrasında koparılan yaprak parçalarını üzerine seriyoruz. Yapraklar minik kökler salmaya başlar, bu işlem ortalama 7 ila 10 gün sürecektir. Solucan gübresi karıştırılmamış toprakta bu süre 2 haftaya kadar çıkacaktır.
Çiçekler açtıktan sonra yaprakların sukulent yaprakları çürüyecektir.
Yeni açan çiçekler yapraktan ayrıldıktan sonra tek kalacaktır.
Sonraki aşamada solucan gübresi ile karıştırılmış bitki toprağınıza çiçeklerinizi ekerek 1 gün su vermeden toprağınıza alışma sürecini bekleyip sonrasında normal sulama ve bakımınıza devam edebilirsiniz.
Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır?
Sıvı Solucan Gübresi Kullanım Şekli
Katı Solucan Gübresi Kullanım Şekli
Solucan Gübresinin Bilinmesi Gereken Faydaları
Solucan Gübresinin Kimyasal Gübreden Farkı
Katı Solucan Gübresinin Faydaları
Sıvı Solucan Gübresinin Faydaları
Sıvı Solucan Gübresinin Avantajları
Yorum Yap