Solucan Gübreciliği: Solucan Gübresi Nasıl Yapılır, Nasıl Satılır, Hangi Yollar izlenmeli ?

Solucan gübresi üretimi başlangıçta büyük çaplı ticari düşünce ile başlanılabildiği gibi evde yapılan hobi amaçlı Solucan Gübresi üreticiliğinin ilerleyen aşamalarında artan Kırmızı Kaliforniya Solucanı sayısı ve elde edilen organik gübrenin varlığı üreticileri üretim tesisi kurmaya yönlendirmektedir.

Organik Solucan Gübreciliğinde doğru ortam şartlarının sağlanması ile kısa sürede solucan sayısında ciddi oranda artış sağlanır. Bir sene içinde başlangıçta ki solucan sayısının en az on altı katına ulaşması mümkündür. Bu durum üretim hacminin artması, elde edilen gübrelerin depolanması, artan Kırmızı Kaliforniya Solucanı sayısı ile yeni üretim alanlarının oluşturulması ihtiyacını beraberinde getirecektir.

Bu üretim modeline yönelmek kısa sürede bir tesis haline gelip işinizi profesyonel anlamda sürdürmenizi zorunlu hale getirecektir. Üretim tesisi kurma amacı ile Solucan Gübresi üreticiliğine başlayan kişilerin en az 10 bin adet Kırmızı Kaliforniya Solucanı ile işe başlamaları önerilmektedir.

Bu sayıda solucanın size ortalama maliyeti 1.000–1.500 TL civarındadır. Bahsettiğimiz miktarda solucan ile üretim tesisi işine yönelmek minimum ortalama bir rakamdır, eğer üretim kapasitenizi daha hızlı büyütme niyetindeyseniz çok daha fazla sayıda solucan ile üretime başlamalısınız.

Not: 10.000 adet Kırmızı Kaliforniya Solucanı ile başlarsanız, doğru ortam koşulları sağlandığında en erken 1,5 senede 500–600 bin adet solucana ulaşabilirsiniz.

100.000 adet ile başlarsanız bu süre yine en erken 10–12 aya kadar düşebilir.

Başlangıçta 10 bin adet solucan ile üretime başlamaya karar verdiyseniz, solucanları barındırmak için bir adet 1 ton kapasiteli IBC su tankına ihtiyacınız olacaktır. Solucanlarınızı bu tankın içinde besleyebilirsiniz. Su tankına önceden hazırladığınız kompostu eklemeniz yeterli olacaktır. Kompostu hazır olarak satın alabileceğiniz gibi büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapıyorsanız kendiniz de hazırlayabilirsiniz.

10 bin adet solucan için ortalama 300–400 kg’lık komposta ihtiyacınız olacaktır.

Bu aşamada üretime başladığınızda solucanlarınıza doğru şekilde bakarsanız 2,5–3 ay sonra solucan sayınız 20 bin adede yükselecektir. Metrekarede 10.000 adet solucan olduğunu düşünürsek 3 ay sonra bir adet su tankı daha almanız gerekir. Bu sayıdaki solucan tek bir su tankı içinde barınamaz, üretim sisteminizi her 3 ayda bir büyütmeniz gerekecektir.

3 aylık süreç içinde 10 bin adet solucanla ortalama 150–200 kg gübre elde edebilirsiniz.

Elde edilen gübreyi olgunlaşması için 3 ay dinlendirdiğinizde satışta isteyeceğiniz ücret daha yüksek olabilir. Ancak hemen elden çıkartmak isteğindeyseniz bekletmeden daha uygun fiyata satış yapabilmenizde mümkündür. 200 kg’lık gübrenin eleme işlemi yapmadan hemen satış fiyatı ortalama 300–400 TL civarında olacaktır.

Üretim kapasitesini artırarak devam ettirdiğinizde elde edeceğiniz gübrenin miktarı artarak katlanacaktır. Bu sayede 1 sene gibi çok uzun olmayan bir süre de ortalama 2.000 TL ‘lik gübre elde edebilir ve solucanlarınızın üremeleri ile 200 bin adet civarı solucana sahip olabilirsiniz. Talep halinde solucanların satış fiyatını da kattığınızda elde edilen kâr daha net görülecektir. Eğer solucanları satmadan üretime devam etmek istiyorsanız su tanklarından ziyade ayaklı kasalar ile üretime geçmelisiniz.

Demir profil malzemesinden yapılan iskelet kasalarını 11 mm OSB malzemesi veya marin kontraplak ile kapatarak düşük maliyetli ayaklı kasalar yapabilirsiniz. 200 bin adet solucandan elde edeceğiniz gübre miktarı 3–6 ayda ortalama 10 ton civarı olacağından satıştan elde edeceğiniz miktar da bir o kadar artış gösterecektir.

Gördüğünüz gibi başlangıçta düşük maliyet ile gireceğiniz Solucan Gübresi üreticiliği 1 sene içinde orta ölçekli işletme boyutuna gelebiliyor, artık yasal adımlar ile firmanızı kurup, ciddi bir kazanç elde etmeye başlayabilir ve kapasitenizi büyüterek pazara entegre olabilirsiniz. Elekten geçmiş ve paketlerde satılan, laboratuvar testleri ile organik kalitesini kanıtlamış Solucan Gübresinin şuan piyasa değeri — Kg 3–4 lira — civarı değişiyor.


Solucan Gübresi Nasıl Satılır?

Sektöre Girmek İsteyen Yeni Girişimcilerin En Önemli Sorusu; Solucan Gübresi Nasıl Satılır?

Solucan Gübresi üretmeye karar veren girişimciler genel anlamda üretim aşamalarını kavradıktan sonra bu ürünü nasıl pazarlayacaklarını düşünmektedir. Her sektörde olduğu gibi bu işte de üretim, paketleme ve pazarlama faktörleri var. Üretim ve paketleme aşamalarını girişimciler bir şekilde çözse bile, sıra pazarlama konusuna geldiğinde her girişimde olabildiği gibi zorluklarla karşılaşılıyor.

Bize gelen soruların başında;

Solucan Gübresi nasıl satılır, bu gübreyi kimlere pazarlarım gibi sorular gelmektedir.

Elimizden geldiğince girişimcileri doğru yöntemlere yönlendiriyoruz.

Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

Solucan Sayısını İlk Etapta Fazla Tutmayın.

Odaklanmanız gereken konu küçük sermaye ile işe başlamak ve üretim süreçlerini zamana yayarak öğrenmek olmalı (Ayaklı kasalarda ya da sürekli akış sistemlerinde üretim yapabilirsiniz). Bu süreçte tesisinizi ve yem sürekliliğini çözmüş olursunuz. Büyük sermaye ile işe başlayacaksanız solucan çoğaltma ile fazla zaman harcamayın. Tesisleşme ve şirket kurulum süreçlerini kolaylıkla gerçekleştireceğinizi varsayarsak çok daha fazla solucan ile (100 bin — 1 milyon arası) işe başlayabilir ve bir an önce üretime başlayarak pazarlama aşamasına geçebilirsiniz. Bu tamamen sermaye ile alakalı bir durumdur.

Gelelim pazarlama sürecine;

Öncelikle pazar araştırması yapmalısınız.

Sektörde var olan Solucan Gübresi üretimi yapan şirketleri inceleyin.

Ne tür müşteri yelpazeleri olduğunu ve hangi kanallardan müşteriye ulaştıklarını öğrenin.

Örneğin; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Organik Tarım Firmaları sayfasından organik tarımcıları tespit edebilirsiniz.

Ya da etrafınızda illa ki gübre kullananlar vardır. Ürettiğiniz solucan gübrelerinden 1–5 kg’lık numune paketler halinde seracılara, fidecilere, fidancılara deneme yapmaları ve kendi reklamınız için numuneler dağıtın. Hatta olta balıkçılığında ve kültür havuzlarında yetiştirilen balıklara yem olarak solucan verilmektedir.

Bu işte pazar çok geniş…

Pazara yönelen her girişimcinin ulusal bazda adını duyurması gerekir, bunun için en başta ürünlerini ve girişimini anlatan bir web sitesi olmalıdır. Bu, girişiminizin kurumsal görünüme kavuşmasını ve Türkiye genelinde müşterilerinizin sizi tercih etmesini sağlar. Sermayenize göre reklam yollarını zorlamalısınız.

Artık internet dünyası her işte olduğu gibi bu işte de çok önemlidir. Pazarlama konusunu ilk aşamada kendiniz yapsanız da firmanızı büyütmek için kısa sürede bir pazarlamacıya ihtiyacınız olabilir. Her sektörden şirketleri inceleyin pazarlamacısı olmayan bir şirket bulamazsınız. Bu işe başlayıp kısa sürede yarıda bırakan girişimciler yukarıda anlattığım tesisleşme ve pazarlama süreçlerini başaramayan girişimcilerdir.

Azimle çalışıp başaran girişimciler şuan ciddi anlamda büyük işletmelere dönüştüler. Az sermaye ile başlanabilir evet ama sıfır sermaye ile bu iş olmaz. Son olarak; Solucan Gübresi üretiminde KOSGEB Hibe Destek alanların sayısı her geçen gün artmaktadır.


Kırmızı Kaliforniya Solucanı Satın Al

Hangi Solucan Gübresi

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Biyolojisi ve Karakteristiği

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Nedir Ve Nasıl Üretilir ?

Ticari Solucan Gübresi Üretiminin Püf Noktaları

Kırmızı Kaliforniya Solucanlarını Tanıma Rehberi ( Eisenia foetida )

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Nasıl Beslenir?

Kırmızı Kaliforniya Solucanları Nasıl ve Ne İle Beslenir?