Organik Madde Toprağımızda Ne Kadar Zengin?
İklim, topoğrafya yanında; bitki gelişim koşullarının en önemlisi ekili olduğu toprağın zenginliğidir Toprak zenginliğimizi öğrenebilmek için mutlaka toprak tahlili yaptırmamız gerekmektedir. Toprak tahlilinde bitki besin elementleriyle birlikte, toprağın toplam organik madde miktarı önemine karşın az bilinen konudur.
Biyolojik Döngü
Bitkiler sağlıklı bir şekilde gelişebilmek için ihtiyaçlarını karşılayan sağlıklı topraklara ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı topraklarda kayaçlardan organik madde ve mikroorganizmaların içinde aktif yer aldığı biyolojik döngü ile besin elementlerini koparılmaktadır Böylece bitkiler için gerekli olan elementler toprak çözeltisine geçmektedir. Bu çözeltiden bitkiler, besin elementlerini kökler vasıtasıyla almaktadır.
Toprağı iyileştirecek olan yine bitkilerin kendileridir. Bitkiler bunu bakteriler ve mantarlar ile kurdukları ortak ilişki sayesinde yaparlar. Bu ilişkinin ilk ortağı olan bakteriler bitki kökleri üzerinde bulunmaktadır. Kök, ilerledikçe bakteriler topraktaki kilitlenmiş Atila fosfor gibi önemli elementleri çözerek bitkilerin almasını sağlamaktadır.
Diğer ortak mantarlar ise, köklerin ulaşamayacağı bölgelerde bulunan su ve mineral maddeleri köke ulaştırmaktadır. Böylece kök alanı 7 kat artmış olur. Yapmamız gereken; Organik Solucan Gübresi kullanarak, bitkiler bakteriler ve mantarlar arasındaki bu yararlı ilişkiyi en iyi şekilde sağlamaktır.
Organik Solucan Gübresi Yaprakta Da Aynı Verim
Yaprakta da durum topraktaki gibidir. Organik Solucan Gübresi içerisinde bulunan mikroorganizmalar ve yararlı maddeler Biyolojik Döngüyü sağlar, bitkinin doğal beslenmesini arttırır. Hastalıklara ve Pro zararlılara karşı direnç sağlar.
Stres Koşullarında Organik Solucan Gübresi
Doğada birçok neden bitkilerde strese yol açabilir. Stres bitkilerin gelişmelerini olumsuz etkilerken, üründe de değer ve verim kaybına neden olmaktadır. Hatta yüksek stres koşulları bitkilerin ölümüne bile yol açmaktadır. Stres; bitki yetiştirmeyi belirleyen en önemli faktördür. Bitkiler gelişip kaliteli ürür verebilmeleri için bu stres koşullar ile başa çıkmak zorundadırlar Bitkiler strese girdiklerinde bütün enerjilerini hayatta kalmak için harcamaktadırlar. Bunun için birçok savunma sistemini harekete geçirirler.
Bitki ürün için değil, hayatta kalabilmek için çabalamaktadır. Şartlar normale dönse bile bitkilerin bu stres koşullarından çıkması uzun zaman almaktadır. Bunun sonucunda ise değer ve verim kayıpları olmaktadır Kaliteli Organik Solucan Gübresi stres altındaki bitkiye savunma sistemleri için gerekli olan enerjiyi sağlamaktadır. Böylece bitki kendi öz enerjisini ürün için kullanmaktadır. Ayrıca stres koşullarının etkisini de kısa sürede ortadan kaldırılmasını sağlayarak bitkiyi normal gelişim için teşvik etmektedir
Organik Solucan Gübresi Yararları
Daha Az Kimyasal / Daha Fazla Verim
Toprakta atıl kalan kimyasalları parçalar böylece verim ve kaliteyi arttırır. Özellikle Azot Tutumunu arttırır. Fosfor bileşiklerini çözer.
Toprağın Su Tutma Kapasitesini Arttırır
Toprağın fiziksel yapısını değiştirir, havalanmasını sağlar, tava getirir, işlenmesini kolaylaşır erozyonu önler.
Erkencilik Ve Uzun Verim Süresi
Toprak ve yaprak uygulamaları bitkiye biyolojik güçlenme sağlar.
Toprakta İyi Beslenme Koşullarını Arttırır
Toprakta mikroorganizmaların artmasını sağlar, bu sayede daha fazla besin maddesi oluşur.
Daha Güçlü Kök - Gövde, Daha Az İlaç
Faydalı mikroorganizmaları arttırdığı için zararlılara karşı bitkiyi korur
Bitki Stresinin Etkisini Azaltır
İçindeki, doğal asitler ve bakteriler vasıtasıyla iklim koşulları başta olmak üzere çevresel etkilerin bitkide yaratabileceği strese karşı bitkiye dayanıklılık kazandırır.
Her Geçen Yıl Daha Besleyici Toprak
Artan organik madde miktarı sonucu her geçen yıl bitki daha az kimyasal ve ilaç desteğine ihtiyaç duyar.
Az Kimyasal, Az İlaç, Az Masraf, Fazla Verim, Güçlü Kök, Sağlıklı Toprak
Artık Biliyoruz, Kimyasallar Bitki Beslemede Her şey Değil!
√ Attığımız kimyasal gübrelerin bir kısmı bitkiye gitmiyor, boşa gidiyor, toprakta yığılıp kalıyor.
√ Üstten attığımızda da bir kısmı havaya uçuyor. Toprağın ( fiziksel, kimyasal, biyolojik) yapısı her gün daha fakirleşiyor.
√ Su tutamıyor, pH dengesi bozuluyor, tuzlanıyor.
√ Toprakta bitki beslenmesi için gerekli mikroorganizmalar, bakteriler yok oluyor.
√ Kökler güçlenip, uzayarak bitkiyi besleyemiyor Kökle birlikte gövde ve yapraklar gelişemiyor, hastalıklara karşı direnç gösteremiyor.
√ Daha fazla kimyasal ve ilaç gerekiyor, her yıl verim daha da düşüyor.
√ Çözüm; daha az kimyasal, daha fazla organik gübreleme.
√ Verim istiyorsak; bitki beslenme koşullarında neyi iyileştirebilirsek onu değiştirmeliyiz.
√ Kökten besleyen toprağı zenginleştirmeli Üstten besleyen yaprağı güçlendirmeliyiz.
√ Toplam Organik Madde miktarını arttırmalı, ORGANİK Özellikteki Solucan Gübresi kullanmalıyız.
Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır?
Sıvı Solucan Gübresi Kullanım Şekli
Katı Solucan Gübresi Kullanım Şekli
Solucan Gübresinin Bilinmesi Gereken Faydaları
Solucan Gübresinin Kimyasal Gübreden Farkı
Katı Solucan Gübresinin Faydaları
Sıvı Solucan Gübresinin Faydaları
Sıvı Solucan Gübresinin Avantajları
Yorum Yap